Artık günümüzde 65 yaş ve üstü yaşlılık dönemi kabul edilmektedir. Yaşlılık dönemi ile birlikte bireylerin şikâyetleri artmaktadır. Bu nedenle yaşlı bireylerin daha sık doktor kontrollerine gitmesi şikayetlerin azalmasında önemli bir etmen olacaktır. Yaşlılık bir hastalık değildir. Yaşamın doğal döngüsü içerisinde bir dönemdir. Ancak yaşlılıkta bireylerin bazı hastalıklara yakalanma olasılıkları artmaktadır.
Yaşlılık döneminde bazı hastalıklar daha sık görülmektedir. Bunlardan bazıları; düşmeler, işitme bozuklukları, Alzheimer ve demans, sinir sistemindeki sorunlar, kas ve iskelet bozulmaları, kalp ve damar hastalıkları ve diyabet, solunum bozuklukları, sindirim sorunları vb…gibidir.

Yaşlılıkta düşmeler; Yaşlı bireylerin en önemli risklerden biri düşmelerdir. Yaşlı birey son derece sağlıklı olsa bile düştüğünde oluşabilecek kırıklar yaşlıyı yatağa bağlayabilir. Bu durumdan kurtulabilmek için yaşlı bireyin yaşam kalitesini arttıracak ve yaşamını kolaylaştıracak önlemler alınmalıdır. Mümkünse merdivensiz bir yaşam alanında bulunulmalı, ayağının takılabileceği ve herhangi bir çarpmaya neden olabilecek eşyalardan uzak durulmalıdır.
İşitme sorunları; Yaşlı bireyin yaşam kalitesini düşüren bir diğer etken de işitme sorunlarıdır. Yaşlı birey artık duymakta zorlanıyorsa, konuşmalara eskisi kadar katılmıyorsa, söylediklerini tekrar ediyorsa, yaşlı birey derdini anlatamadığı için daha agresifse bu durum demans ile karıştırılmaktadır. Yaşlı birey doktor kontrolünden sonra işitme sorunundan kurtulabilecektir. Bu da yaşlı bireyin sosyal yaşama daha kolay uyum göstermesini sağlayacaktır.
Alzheimer ve Demans: Bu durumun önüne geçebilmek için yaşlı bireyin zihinsel egzersizler yapması gerekmektedir. Yaşlı bireye bir köşeye atılmadığının, sosyal hayatın içinde olmasın gerektiğinin ve hobi edinmesinin gerektiği anlatılmalıdır. Bu rahatsızlık oluşmadan önlem alınmalıdır.
Sinir Sistemindeki Sorunlar; Yaşlılıkta ortaya çıkabilecek bir diğer sorunda sinir sistemi sorunlarıdır. Alzheimer, Parkinson ve felç bunlardan bazılarıdır. Bu hastalıkları önlemek için düzenli doktor kontrolünden geçmek çok önemlidir.
Kas ve İskelet sistemindeki Sorunlar; Bireylerin yaşlılıkla oluşan kas ve iskelet sistemindeki sorunları yaşam kalitesini düşüren bir diğer etmendir. Kireçlenme, kemik erimesi, kalça kırıkları, vücudunda oluşan dejeneratif eklem hastalıkları bunlara örnektir. Erken yaşta doktor kontrolüyle bu hastalıkları en azından geciktirici ve hafifletici ilaçları kullanmak hastanın yaşam kalitesini arttıracaktır.
Kalp ve Damar Hastalıkları ve Diyabet; Yaşlı bireylerde görülen en önemli hastalıklardan biri de kalp damar hastalıklarıdır. Yaşlı bireyde en sık koroner arter hastalığı, hipertansiyon, diyabet ve kalp yetersizliği görülmektedir. Bunların nedeni diğer faktörlerle birlikte yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan yapısal değişikliklerdir. Bu hastalık riskini en aza indirebilmek için düzenli doktor kontrolünden geçmek, rutin egzersizler yapmak ve bu hastalıklara neden olabilecek durumlardan kaçınmak gerekmektedir.
Solunum Sistemi Sorunları; Yaşlı bireyin bağışıklık sisteminde oluşabilecek değişiklikler solunum sistemi sorunlarını oluşturabilir. Yaşlı birey bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle solunum sistemi sorunları yaşayabilir. (Grip vs…) Düzenli br hayat ve gerekli önlemleri alarak bu riskten kurtulmak mümkündür.
Sindirim Sistemi Sorunları; Yaşlılıkta sindirim sisteminde görülen en önemli rahatsızlıklar aktif yaşamdan uzaklaşma nedeniyle oluşan kabızlık, mide yakınmaları, beslenme bozuklukları ve iştahsızlıktır. Yaşlı bireyler doktor kontrolünde bu rahatsızlıklardan kurutulabilir ya da en aza indirilebilir.
Son Yorumlar