
Kronik periodontitisin yani diş eti hastalığının altında yatan patojen Porphyromonas gingivalis isimli bakteri ölen Alzheimer hastalarının beyninde de tespit edildi.
Bu bir rastlantı mı yoksa bağlantılı bir oluşum mu? Bu soruya cevap arayan bilim insanları fareler üzerinde yapılan bir deneyde ağızda oluşan bu bakterinin aynı zamanda Alzehimer ile ilişkili olan Amiloid beta isimli proteinin de beyinde çoğalmasını sebep olduğunu keşfettiler.
Şu ana kadar Alzehimer hastalığına neyin sebep olduğu konusunda çaresiz kalan bilim adamları ilk kez bir sebep sonuç ilişkisi yakaladılar, henüz bunu resmi olarak açıklamasalar da bulgular çok kuvvetli.
Araştırmacılar, ayrıca Alzheimer tedavisi süren hastaların beyinlerinde bu patojenin salgıladığı ve gingipain adı verilen zararlı enzimler belirlediler. Bu enzimler, Alzhemir’in iki ayrı göstergesi olan tau proteini ve ubikuitin isimli bir protein etiketi ile ilişkilendirildi.
Ancak daha ilginci araştırmacılar, daha önceki araştırmalarda hiç Alzheimer teşhisi konmamış ölü insanların beyinlerinde de bu zehirli enzimlerden belirlemişlerdi.
Bu durum kısacası şunu ortaya koyuyor eğer bu insanlar daha uzun yaşasalardı Alzheimer olacaklardı. Ancak henüz buda bir tez ve ispatlanmadı.
Araştırmacılar bu konuyu tezlerinde şöyle dile getirmişler;
“Alzheimer hastası insanların ve Alzheimer patolojisi olan fakat demans teşhisi konmamış insanların beyinlerinde gingipain antijenlerini belirlemiş olmamız, beyindeki P. gingivalis içeren enfeksiyonun, demans başlangıcını takip eden yetersiz ağız içi diş bakımının veya son evredeki hastalığın bir sonucu olmadığını; ancak orta yaş üzeri insanlardaki algısal zayıflama neticesinde bulunan bu patolojiyi açıklayabilecek en yakın bir olay olduğunu söyleyebiliriz.”
Araştırmacılar son olarak şunu söylüyorlar;
Bakterinin zehirli proteinlerini hedef alan ilaçlar, yapılan deneylerde şimdiye kadar sadece farelerde fayda sağladı. On beş yıldan bu yana hiçbir yeni demans tedavisinin olmadığını düşünürsek, Alzheimer gibi hastalıklarla uğraşırken mümkün olduğu kadar fazla bulguyu test etmemiz önem taşıyor. Devam eden bu denemelerin, Alzheimer tedavisi bakımından ne sonuçlar getireceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz, dediler.
Son Yorumlar