yaşlı bakım huzurevleri alzheimer demans hasta bakıcı unutkanlık geriatri bunama alzaymır

Demans Hastasının Aşırı Tepki Vermesi – Yaşlı Bakım Geriatri Alzheimer Demans Bunama Tedavi Özel Huzurevi Bakıcı Bakımevi

Demansı olan hastanın bakımını üstlendiğinizde size önemsiz gelen bir durumda veya normal bir olaya fazla aşırı tepki göstermelerine anlam veremeyebilirisiniz. Aşırı tepki gösterme eğilimi hastalığın bir sonucudur.

Bu durumda aşırı tepkinin üstesinden gelmek bazen zor olabilir dolayısıyla anlayışlı bir uzmandan veya tavsiye verebilecek diğer kişilerden destek isteyin.

Aşırı tepki, “katastrofik tepki” şeklinde de ifade edilir. Katastrofik kelimesi tepkiyi başlatan söze veya olaya değil, tepkinin fazlalığına dikkat çekmektedir.

Bazen katastrofik tepki yanlış giden bir şeyin ilk işaretidir. Demanslı kişi çığlık atabilir, bağırabilir veya mantıksız suçlamalarda bulunabilir, çok telaşlı davranabilir veya hareket etmeyi inatla reddedebilir.

Aşırı tepkinin üstesinden gelmek için öneriler

Kontrolünüzü kaybederseniz yardım isteyin

Kontrolünüzü kaybetmeniz işlerin daha da zorlaşmasına sebep olur. Fakat bu durum yaşanabilir ve eğer yaşanırsa da kendinizi suçlamayın. Karşı taraf bunu çok çabuk unutacaktır.

Ancak çok sık böyle hissediyorsanız doktorunuzdan, bir sosyal görevliden veya bir bakıcılar grubundan yardım isteyin. Durumunuzu anlayan insanlardan destek görmeye ihtiyaç duyacaksınız.

Sakin olun

Demansı olan hasta bir anda bu şekilde kızgın davranıyorsa onu mantığa davet etmenin faydası yoktur. Enerjinizi saklayın ve sakin kalmaya yoğunlaşın. Siz de sinirlenirseniz durum sadece daha da kızışacaktır. Yapabileceğiniz en iyi şey kişi nazikçe rahatlatmak ve dikkatlerini dağıtmak veya eğer gerekiyorsa onları stres kaynağından uzaklaştırmaktır.

Tetikleyici hareketlerden kaçının

Bu deneyimler bakıcılar için, Demansı olan hastanın zor bir insan haline gelmesinin kasıtlı olmadığını kabul etseler bile yorucu ve üzücüdür. Bu tür tepkileri tetikleyenlerin ne olduğunu anlayabilirseniz onlardan kaçınma yolları bulabilirsiniz. Anlayamıyorsanız bile bu davranışlarla çabuk ve etkili bir biçimde başa çıkmanın yollarını bulabilirsiniz.

Örneğin, bu patlamayı sakince görmezden gelebilir ve kendinizi başka bir şeyle meşgul edebilirsiniz veya Demansı olan hastayı bir bardak içeçek vermek gibi yollarla yatıştırabilirsiniz.

Demansı olan hastayı cezalandırmayın

Demansı olan hastayı azarlamamaya ve örneğin sevdiği bir şeyi yasaklayarak cezalandırmamaya çalışın.

Davranışları mantıksız bir huysuzluk gibi görünebilir ama bundan onlar sorumlu değildir ve bir çocuğun yapabileceği gibi, yaşanan deneyimlerden ders almazlar. Bunun yerine olayı çok kısa bir sürede unuturlar.

Sakin bir ortam sağlayın

Demanslı kişinin alıştığı rutini devam ettirebileceği, sakin ve stressiz bir ortam, bu tür davranışları önleyebilir. Bir konuda onu yönlendirdiğinizde karşılık verebileceği kadar uzun bir süre tanıyarak adım adım açıklayın. Onlara akıllarını karıştıracak çok fazla seçenek sunmayın. “Parka gitmek ister misin?” gibi bir soru kişinin cevap verebileceği basit bir sorudur. “Parka mı çarşıya mı gitmek istersin?” ise şaşırtıcı olabilir.

Yalnız başınıza zaman geçirin

Kendinizi çok stresli hissederseniz kişiyle iletişim kurmaktan kaçının. Kendinizi sinirli ve patlamak üzere hissediyorsanız rahatlamak için yalnız başınıza birkaç dakika geçirin. Siz ne kadar kaygılı ve sinirli olursanız, Demansı olan hasta da o kadar kaygılı ve sinirli olur.

Stres işaretlerini gözleyin

Bu patlamalardan önce Demansı olan hastanın giderek sinirlendiği birkaç dakika, çoğunlukla bir uyarıdır.  Tepkinin dışa çıkmasını onları rahatlatarak veya ilgilerini dağıtarak önleyebilirsiniz. Eğer tepki ortay çıkarsa nazikçe elini tutarak veya kolunuzu omzuna koyarak Demansı olan hastayı sakinleştirmeyi deneyin. Ancak, bu onları daha da kızdıracağı için, zapt ediyormuş duygusunu vermemeye dikkat edin.

Aşırı gülme veya ağlamaları engelleyin

Bir başka aşırı tepki şekli de aşırı ağlama veya gülmelerdir. Demansı olan hasta sadece birazcık üzücü olan bir şey için ağlamaya veya biraz eğlenceli bir  şey için kahkaha atmaya başlayabilir. Ağlamaları ve gülmeleri kesmek için ilgilerini dağıtmayı deneyin. Bunlar gerçek duyguların ifadeleri değildirler ve son derece yorucu olabilirler.

Çevrelerini basitleştirin

Demansı olan hastanın sıkça katastrofik tepkiler göstermesinin sebebi hayatı son derece akıl karıştırıcı buluyor olmaları olabilir. Çevrelerini basitleştirerek bu duruma yardımcı olabilirsiniz. Örneğin televizyonu kapatarak dış uyaranları azaltın ve günlük işlerini yapabilmelerine yardım edecek yollar arayın.

Etrafını bildiği şekilde tutun

Demanslı kişiler kendilerini farklı bir durumda veya tanımadıkları bir grup insanın içinde bulmaktan genellikle rahatsız olurlar çünkü üstesinden gelemeyeceklerini hissederler. Seri şekilde soru sorulması veya zor bir işi bitirmelerinin istenmesi bir katastrofik tepkiye neden olabilir. Bu durum, bir telefon mesajını almak veya kapıyı kilitlemek gibi çok kolay görünen bir şeyden bile kaynaklanabilir. Diğer insanların beklentilerine yanıt verememek veya sıradan bir işi yapamamaktan doğan huzursuzluklar böyle bir patlamayla sonuçlanabilir. Sebebini bir kez anladıktan sonra bu tip olaylarını gelecekte tekrarlanmasından kaçınabilirsiniz veya stresli zamanlarında onları daha fazla rahatlatabilirsiniz.

Düşmanlığı kişisel almayın

Bazen demanslı kişiler çok kızgın veya düşmanca davranabilirler. Unutmayın ki, kızgınlık hastalığın bir parçasıdır ve genellikle akıl karışıklığı veya yanlış anlamaya bağlıdır. Bunları kişisel almamaya çalışın. Büyük ihtimalle en etkili yaklaşımın sakin kalmak ve kişinin ilgisini dağıtmak olduğunu anlayacaksınız.

Demansı olan hasta şiddet gösteriyorsa odayı terk edin

Bazen demanslı kişiler kısa bir süre için şiddet gösterebilirler. Bu durumda, onlar sakinleşene kadar odayı terk etmek en iyisidir. Destek için bir arkadaşınızı veya komşunuzu çağırabilirsiniz. Demansı olan hasta sakinleştikten sonra onu rahatlatın.

Bir doktorun fikrini alın

Doktorunuzdan tavsiye isteyin. Demansı olan hastanın patlamaları tedavi edilebilecek bir ağrı, enfeksiyon veya rahatsızlığa bağlı olabilir.

Eğer değilse, doktorunuz durumla başa çıkmak için yollar tavsiye edebilir. Yatıştırıcı ilaçlardan akıl karışıklığını artırdıkları ve daha fazla patlamaya neden oldukları için kaçınılmalıdır.

24Eki 2018
Yaşlı Bakım Geriatri Alzheimer Demans Bunama Tedavi Özel Huzurevi Bakıcı Bakımevi

Aktif ve Sağlıklı Yaşlanmak Sizin Elinizde; Zihinsel ve fiziksel durumunuzun farkındaysanız, mevcut çevrenizdeki sosyal, kültürel, ekonomik ve manevi olaylara katılıyorsanız daha da önemlisi bir şekilde hala üretken olabiliyorsanız evet sizde aktif ve sağlıklı yaşlananlar grubundasınız. En başta bunu bir süreç olarak algılamalısınız. Yani durumunuz iyi veya kötü her ne olursa olsun bir başlangıç yapmak elinizde. […]

15Ara 2018
Yaşlı Bakım Geriatri Alzheimer Demans Bunama Tedavi Özel Huzurevi Bakıcı Bakımevi

Halk dilinde BUNAMA olarakta bilinen DEMANS’ı tanımlarken öncelikle belirli bir hastalık olmadığını vurgulamak gerekir. Demans; beyni ve dolayısı ile yaşamsal fonksiyonları etkileyen bozulmalara neden olan bir grup belirtilerin genel adıdır. Bunların bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz; •Zihinsel etkinliklerin yavaşlaması (gerilemesi) Bu konu aslında Demans içinde genel bir kavramdır. Yani aşağıda sıralayacağımız belirtiler de sonuçta bir zihin […]

20Ara 2018
Yaşlı Bakımı Geriatri Alzheimer Demans Bunama Huzurevi Özel Yaşlı Bakıcı Yaşlı Bakımevi

  Alzheimer Hastalığı beyin hücrelerinin ölümüyle oluşan ve devam eden bir hastalıktır. Erken tanı ve tedaviye erken başlanılması ve düzenli doktor kontrolünde olunması önem taşır. Hastalık ilerledikçe öncelikle hafıza olmak üzere tüm işlevlerde bazen yavaş bazen de hızla ilerleyen kayıplara neden olur. Demans (Bunama) genel bir tanım olmakla birlikte Demans hastalıkları arasında en sık görüleni […]

20Ara 2018
Yaşlı Bakım Geriatri Alzheimer Demans Bunama Tedavi Özel Huzurevi Bakıcı Bakımevi

Huzurevleri; 60 yaş ve üzerindeki muhtaç yaşlıların, korunma, bakım, psikolojik, sosyal ve fiziksel gereksinimlerini karşılayan yerlerdir. Sürekli bakıma ve rehabilitasyona gereksinim duyan yaşlılara bakım ve rehabilitasyon hizmeti verirler. Yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine bağlıdırlar.

20Ara 2018
Yaşlı Bakım Geriatri Alzheimer Demans Bunama Tedavi Özel Huzurevi Bakıcı Bakımevi

Öncelikle bu iş en az bir bebek bakımı kadar büyük bilgi ve sorumluluk ister.Yaşlılığın temel özelliklerini, gereksinimlerini, bakım yöntem ve uygulamalarını bilmek ilk şarttır. Bu donanıma sahip kişi veya kurumlar yaşlının mutlu, huzurlu ve stabil bir yaşam sürmesini sağlarlar. Devlet Huzur Evleri, Geriatri Hastaneleri , Özel Yaşlı Bakım Evleri ve Eğitimli kişilerin sorumluluğunda bulunan yaşlıların […]

12Oca 2019
Yaşlı Bakım Geriatri Alzheimer Demans Bunama Tedavi Özel Huzurevi Bakıcı Bakımevi

Eğer hastanıza evde bakmak istiyorsanız öncelikle ev ortamını bu hastanın davranışlarına göre düzenlemelisiniz. Örneğin kazaları önlemek için mutfak, banyo, balkon ve dış kapıları kilitli tutmalısınız. Hastanın kendisine zarar verebileceği kesici ve yanıcı aletleri saklamalısınız. Ev içinde bile olsa düşüp yaralanmalara karşı onu yalnız bırakmamalısınız. Takılıp düşebileceği halı kilim gibi yaygıları kaldırmalısınız. Algısında ve otomotor sisteminde […]